Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αγία Σοφία η δόξα του Βυζαντίου

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι τό αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής καί ταυτόχρονα ένα από εκείνα τά μνημεία, όπου οι χριστιανοί της εποχής εκείνης, σύμφωνα μέ τόν Προκόπιο, πίστευαν ότι "ο ναός αυτός δέν είναι έργο ανθρώπινης προσπάθειας ή τεχνικής, αλλά της επενέργειας του Θεού". Οταν τό 532 ο Ιουστινιανός έλαβε τήν απόφαση νά κτίσει τό ναό, ήταν αποφασισμένος όπως ο νέος ναός υπερβή όλους τούς άλλους σέ λαμπρότητα. Μία εγκύκλιος απεστάλη σ'όλους τόυς κυβερνήτες των επαρχιών νά στείλουν στήν πρωτεύουσα τά ωραιότερα μάρμαρα από τά πιό φημισμένα λατομεία της αυτοκρατορίας, καί τά πιό πολύτιμα υλικά όπως ήταν χρυσός, άργυρος ελεφαντοστό καί άλλους πολύτιμους λίθους. Δύο Ελληνες Μικρασιάτες, ο Ανθέμιος από τίς Τράλλεις (Αϊδινί) καί ο Ισίδωρος από τή Μίλητο ανέλαβαν τήν πραγματοποίηση του κολοσσιαίου έργου τό οποίο εγκαινιάστηκε στίς 27 Δεκεμβρίου 537, μόλις 5 έτη από τήν ημέρα πού ερίφθη ο πρώτος λίθος. Όταν ο αυτοκράτορας εισήλθε στό εσωτερικό του ναού ανεφώνησε τό περίφημο "Νενίκηκά σε Σολομών"...



Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939-2008)

                                               (πολλοί τον πολέμησαν έμεινε όμως στην καρδιά των Ελλήνων)
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φλεγόνταν από την ασίγαστη επιθυμία να συναντήσει και να επικοινωνήσει με τους νέους, τα προσλάβει τα μηνύματά τους, να καταστήσει την Εκκλησία χώρο ευμενούς υποδοχής τους. Αφού η Εκκλησία είναι ο χώρος συνάντησης με τον ζωντανό Θεό, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φρόντισε να άρει τις προκαταλήψεις και νοοτροπίες που ως εμπόδια δυσχεραίνουν αυτή τη συνάντηση.

Η έγνοια για την παρουσία των νέων στην Εκκλησία και η θαυμαστή αγάπη του στη θεία λατρεία τον ώθησαν να θέσει πρώτος το θέμα της λειτουργικής αναγέννησης, εγκαινιάζοντας ένα γόνιμο προβληματισμό για τη συνειδητή συμμετοχή όχι μόνο των νέων αλλά και όλων των εκκλησιαζομένων στις λατρευτικές συνάξεις. Η εύτακτη τέλεση των ακολουθιών, η λειτουργική κατάρτιση, το ζήτημα της κατανόησης της λειτουργικής μας γλώσσας βρίσκονται ακόμη στη ποιμαντική βάσανο της Εκκλησίας μας και ξεκίνησαν από την προσπάθεια ενός επισκόπου όχι να νεωτερίσει αλλά να συναισθανθεί την περίσταση των καιρών και να διαβλέψει την ανάγκη του μέλλοντος.

Η διορατικότητά του, επίσης, για τον τόπο μας του επέβαλε να μιλήσει τόσο έγκαιρα και σχεδόν προφητικά για την ανάγκη «επιστροφής» στις αξίες και την πολιτιστική μας παράδοση, στο ορθόδοξο ήθος και τα ιδανικά των Ελλήνων. Έχοντας πλέον, ως χώρα, πνευματικά χρεοκοπήσει, τόσοι πολλοί όψιμα πια αναμηρυκάζουν τα λόγια του Χριστοδούλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανήκει πλέον στην ιστορία,πολεμήθηκε από πολλούς....οι καιροί μας καθιστούν το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου επίκαιρο και καθοδηγητικό...





Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !

Με το μοναδικό προαιρετικό χάρισμα που διέθεται ο Όσιος Μοναχός Παίσιος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα.Αυτό καταγράφηκε στο βιβλίο του Ιερομόναχου Χριστόδουλου "Σκεύος Εκλογής" (1996) .Δείτε το παρακάτω βίντεο:



Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου