Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Νοέμβριος 2002- Νοέμβριος 2009



«… ‘Οταν τα εθνικά ιδανικά, με τα οποία εμείς οι Κύπριοι ανετράφημεν κατακρημνίζονται και ποδοπατούνται απ΄εκείνους οι οποίοι είχαν υποχρέωση να είναι οι θεματοφύλακες αυτών, τότε εσείς, νέοι της Κύπρου, η νέα γενιά έχει υποχρέωση να γίνει πυρποφόρος των ιδεωδών αυτών, να τα αναστηλώνει, αλλά και να προσπαθεί να τα υλοποιήσει με έργα. Διότι έτσι μόνο μπορούν να ζήσουν οι λαοί με ιστορία. Έτσι άλλωστε έζησε και ο Ελληνισμός. Η κυπριακή εποποιία δεν υπήρξε έργο μόνο των ολίγων γενναίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ξεπήδησε μέσα από τον αιώνιον πόθο των Κυπρίων για τη λευτεριά, για την Ένωση. Του πόθου αυτού εντολοδόχοι ήταν οι γενναίοι της ΕΟΚΑ και όλοι είχαμε ένα ιδανικό, ένα σκοπό, μια απόφαση, να ζήσουμε ελεύθεροι ή να πεθάνουμε…
…Ακούσατε μανάδες, αντί για θρήνων στους τάφους των σκοτωμένων παιδιών τους να φωνάζουν, “χαλάλι σου Κύπρος το παιδί μου”. Γι’αυτό, κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες του “εφικτού”, στις σειρήνες της δήθεν ενότητος και της ηρεμίας, γιατί χωρίς αγώνες δεν αποκτάται η νίκη, χωρίς αγώνες δεν υπάρχει πρόοδος…
…Μην κοιτάτε τί γίνεται στην Κύπρο και μήν απαισιοδοξείτε. Εκεί είναι ντροπή. Κοιτάτε σ’εμάς, κοιτάτε μπροστά, εδώ είναι η τιμή σας. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατό να οικοδομήσουμε μια Κύπρο όπως τη θέλουμε, ελεύθερη, ενωμένη με την Ελλάδα… Πρέπει να είστε έτοιμοι να καταλάβετε τις θέσεις σας εις τας επάλξεις του αγώνος, ενωμένοι, πειθαρχημένοι, αποφασιστικοί. Και τότε να είστε βέβαιοι ότι όπως και κατά την εποχή της ΕΟΚΑ, ότι η λευτεριά η οποία πλανάται πάνω στους τάφους των σκοτωμένων παιδιών της, μή θέλουσα να τους εγκαταλείψει, θα αγκαλιάσει το άμοιρο και βασανισμένο νησί μας. Εις τον αγώνα αυτόν δε θα είστε μόνοι. Θα είναι μαζί σας το Πανελλήνιο. Θα είμαστε μαζί σας και εμείς, η παλαιά φρουρά, σημαιοφόροι και οδηγοί σας και τότε πράγματι σε σας θα ανήκει η τιμή, ότι ξεπλύνατε και την ντροπή με την οποία μας εκάλυψαν οι όλίγοι λιπόψυχοι και εκμεταλλευτές του αγώνος των παλληκαριών της ΕΟΚΑ, τα οποία τιμάμε σήμερα».
4 Απριλίου 1971, ομιλία Διγενή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της έναρξης του Αγώνα της ΕΟΚΑ στο κινηματοθέατρο Ακροπόλ, στην Αθήνα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δ.Σ της ΕΦΕΚ Αθήνας (φοιτητική οργάνωση ΔΡΑΣΙΣ).
Πόσο επίκαιρα παραμένουν τα λόγια τότε του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. και ποιό από τα κόμματα εξουσίας μπορεί να πει ότι εκφράζεται μέσα από αυτά.Αντίθετα απευθύνονται στη στάση τους και στο ντροπιαστικό μόρφωμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θέλουν να πλασάρουν ως ‘’λύση’’ του Κυπριακού μέσω του ενδοτισμού τους.Αν περιμέναμε 35 χρόνια για να λύσουμε το Κυπριακό, υιοθετώντας τις θέσεις της Τουρκίας που επιζητούσε από το ’74, τότε αδίκως περιμέναμε τόσο πολύ!Ευτυχώς όμως ο Κυπριακός Ελληνισμός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ψήφισε ένα ηχηρό ΟΧΙ με ποσοστό 76% απορρίπτωντας σχέδια τύπου ΑΝΑΝ.Η εφαρμογή της αυτοδιάθεσης, που όμως δεν εννοούν να καταλάβουν κόμματα και πολιτική ηγεσία, εμμένοντας σε αυτό ως βάση διαλόγου,μπήκε σφήνα στα σχέδια τους.Οπότε παρατηρείται το εξής παράδοξο.Ο κόσμος να το απορρίπτει συνεχώς (δημοσκοπήσεις εφημερίδας ‘’Σημερινή’’ 15/11/09) και η κομματική ηγεσία να το προωθεί.
Από τις 11 Νοεμβρίου 2002 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχέδιο ΑΝΑΝ τύπου Ι μέχρι το τελικό V τις 31 Μαρτίου 2004 γινόταν μεθοδευμένη προώθηση του.
Υπέρ του «σχεδίου Ανάν» τάχτηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΝ. Το μήνυμα που εξέπεμπε η Ρηγίλλης, το Νοέμβρη του 2002, ήταν ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης το «σχέδιο Ανάν», καλλιεργώντας παράλληλα αυταπάτες ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα αντιμετωπίζονταν οι «προβληματικές» πλευρές του σχεδίου και αναζητώντας από τότε «συναίνεση» μέσα από τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλο.Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής περιοριζόταν σε δηλώσεις όπως: «Τώρα είναι η ώρα της ύψιστης εθνικής συνεννόησης… αυτή την ώρα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές» (11/11/2002), ή ότι χρειάζεται «μεγάλη προσπάθεια και σκληρός διαπραγματευτικός αγώνας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» (13/11/2002). Ενώ αργότερα "Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών."( 14.4.2004).
Υπέρμαχος του «σχεδίου Ανάν» ήταν τότε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Δήλωνε ανήμερα της παρουσίασης του σχεδίου (11/11/2002):«Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία για τη λύση… Αυτή η πρόταση, αυτό το σχέδιο, είναι μια αφετηρία… Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική ισορροπία στην οποία αυτό το σχέδιο, με τη διαπραγμάτευση, μπορεί να οδηγήσει».
Για να φτάσουμε στο σημερινό δόγμα ‘’Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται’’ το οποίο είναι απορριπτέο και στερείται αποτελεσματικότητας. Θα έπρεπε να είναι ‘’Η Κύπρος και η Ελλάς συναποφασίζουν ως συναγωνιστές με κοινό στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου με όλα τα μέσα που διαθέτουν πολιτικά, διπλωματικά, νομικά. Κλπ’’.
Στη Κύπρο ΔΗ.ΣΥ. και ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ του, ενώ ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ περίμεναν το διάγγελμα του προέδρου για να τοποθετηθούν επίσημα.
Το ΑΚΕΛ που αρχικά αποφάσισε ΝΑΙ αναγκάστηκε όταν είδε την αντίδραση της βάσης να αλλάξει την θέση του και να προτείνει αναβολή των δημοψηφισμάτων για να δοθούν κάποιες επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του σχεδίου. Μέχρι τη τελευταία στιγμή έπαιζε ανάμεσα στο ναι και το όχι. Στο τέλος κατέληξε να ψηφίσει "οχι για να τσιμεντώσει το ναί". Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2004, υιοθέτησε με 64,8% υπέρ και 34,3% εναντίον, την θέση ότι αφού δεν δινόταν παράταση χρόνου να απορρίψουν το σχέδιο.Σήμερα όμως πραγματοποιούν το προλαλήσαν τσιμέντωμα.
Το ΔΗ.ΣΥ. παρέμεινε πιστό στο ΝΑΙ του μέχρι και σήμερα. "Είμαι ο άνθρωπος που σας λέει τώρα, χωρίς να έχω κανένα συμφέρον, γιατί είμαι εκτός πολιτικής, δεν έχω καμία περιουσία στα κατεχόμενα ή οπουδήποτε αλλού, είμαι ο άνθρωπος που έχει 50 χρόνια πείρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και με την πείρα που έχω, βάζω το χέρι μου στο ιερό Ευαγγέλιο και ορκίζομαι, και λέω: Οι διαπιστώσεις μου δεν γίνονται για κανένα άλλο σκοπό και είθε να αποδειχθούν αναληθείς, αλλά είναι διαπιστώσεις σοβαρές και υπεύθυνες, ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από ένα 'όχι' είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης. Είμαι 85 χρονών και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του Κυπριακού λαού. "
(7.4.2004)Γλαύκος Κληρίδης. Ενώ ο Αναστασιάδης έλεγε ότι θα επέλθει η ‘’Μικρασιατική καταστροφή’’ αν απορρίψουμε το σχέδιο αυτό και θα οδηγούμασταν σε οριστική διχοτόμηση. Το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε στις 15.4.2004 το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 77,6%. 21,3% των συνέδρων ψήφισαν ΟΧΙ και 1,1% τήρησε αποχή.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα (7.4.2004), κάλεσε τον ελληνικό κυπριακό λαό να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου με ένα δυνατό ΟΧΙ και να υπερασπιστεί το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.Θέση που υιοθέτησαν αργότερα και τα υπόλοιπα κόμματα.ΔΗΚΟ στις 8.4.2004,ΕΔΕΚ 9.4.2004.
Κάποιοι ‘’ονειροπόλοι’’,’’ακραίοι εθνικιστές’’,’’απορριπτικοί’’,’’θιασώτες της διχοτόμησης’’και πολλά άλλα κοσμιτικά επίθετα δίνονταν από τους ΝΕΝΕΚΟΥΣ σε αυτούς που είχαν δημιουργήσει την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών από τις 7 Δεκεμβρίου 2002. Απαρτιζόταν από το σύνολο των δυνάμεων ΟΛΟΥ του πολιτικού φάσματος που αντιτάσσονταν στο σχέδιο. Στην αρχή του καταλόγου είναι δήμοι και κοινότητες, κυρίως από τα κατεχόμενα, ακολουθούν προσφυγικά σωματεία, η Μητρόπολη Κυρήνειας, κάπου στη μέση του καταλόγου είναι τα 2 κόμματα (Νέοι Ορίζοντες και Οικολόγοι), ακολουθούν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ,ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.(ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ. Αθήνας κλπ) και πολλοί άλλοι.Το μωσαϊκό αυτό, όπου προστέθηκαν αργότερα και επίσημα πλέον το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, σε συνεργασία με το διάγγελμα του προέδρου έμελλε να φέρει την εθνική αξιοπρέπεια των Κυπρίων και πάλι στο ύψος της.
Βάση της ετυμηγορίας του λαού έπρεπε να γίνει αλλαγή πορείας.Να γινόταν σταδιακός απεγκλωβισμός από τα πλαίσια μιας τέτοιας <<λύσης>>.Να επανατοποθετείτο το κυπριακό ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνέχιζόμενης κατοχής και όχι ως πρόβλημα <<δικοινοτικό>>.Αντί αυτού οδηγούμαστε σήμερα σε ένα νέο σχέδιο τύπου ΑΝΑΝ.
Πολλά έχουν εκφραστεί και πάλι από τους υποστηρικτές της Ομοσπονδίας.Που δεν έχουν καμία διαφορά από όσα έλεγαν πριν το 2004.Απλά έχουν αλλάξει τις ορολογίες σαν διαφημιστές απορρυπαντικών για να γίνουν πιο αρεστοί στο <<καταναλωτικό>> κοινό τους.
Α. Το σχέδιο δεν θα είναι του ΑΝΑΝ…θα είναι ‘’από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους’’Αλλά. ο κ. Γ. Ιακώβου (ΑΚΕΛ) στο Ράδιο Πρώτο (8.26 πρωινή Σάββατο 19.4.2008) ερωτηθείς αν γνωρίζει τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που επανδρώνουν τις ομάδες και επιτροπές, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τα γνωρίζουν. Μάλιστα ερωτηθείς κατά πόσον αληθεύουν πληροφορίες ότι αυτές επανδρώνονται και από έποικους είπε ουσιαστικά ότι αυτό ίσως είναι αλήθεια, γιατί, οι Τουρκοκύπριοι επικαλούνται είπε, ότι δεν έχουν αρκετούς έμπειρους για τέτοια θέματα και έτσι συμπληρώνουν με ξένους ή από την Τουρκία! Ενώ ο κ. Χριστόφιας έβγαλε ομαδικά στο προσκήνιο τους ειδικά εκπαιδευθέντες στα ανανικά σεμινάρια της Οξφόρδης και του ΠΡΙΟ (που χρηματοδούνται από το Φόρειν Όφις, το Στέιτ Ντεπάρτμεντ και την ΄Αγκυρα) και λοιπούς συνοδοιπόρους ανανιστές (Στοιχεία από άρθρο της Φανούλας Αργυρού,ερευνήτρια - συγγραφέας Λονδίνο, 19/04/2008).Δηλαδή μεταφράζεται λύση Made in England and Ankara!
Β. ''Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του λαού μας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»''.
Αλλά πως αντιλαμβάνονται το δίκαιο και βιώσιμο με αυτούς τους ορισμούς; Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι τίποτα λιγότερο από λύση:
>ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ: αφού διαχωρίζει τον πληθυσμό ρατσιστικά με βάση θρησκευτικά και εθνικά κριτήρια.Εξ ορισμού Διζωνική= δύο ζώνες άρα η διαχωριστική γραμμή δεν φεύγει…απλά τροποποιείται.
>ΑΔΙΚΗ: αφού δεν επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.Κάποιοι θα επιστρέψουν,κάποιοι όχι.Αυτοί θα αποζημιωθούν από το νεοσύστατο κράτος απενοχοποιώντας πλήρως την Τουρκία που δεν θα καταβάλει το παραμικρό.
>ΠΑΡΑΝΟΜΗ: αφού νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τα τετελεσμένα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Παραπέμπει σε λύση ''μετεξέλιξης'' της Κυπριακής Δημοκρατίας (Χριστόφιας Δ.) ή και συνένωση των ‘’δύο κρατιδίων’’(Ταλάτ) και άρα πως διαφέρει αυτό από την έμμεση αναγνώριση του Ψευδοκράτους και την κατάλυση της υπάρχουσας νόμιμης Δημοκρατίας;
>ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: αφού καταργεί τη δημοκρατική αρχή 1 άνθρωπος = 1 ψήφος, εξισώνοντας έτσι το 18% των Τ/κ με το 82% των Ελλήνων του νησιού.Εξ ορισμού Δικοινοτική=δύο κοινότητες και πάλι με βάση πλυθησμιακές αναλογίες.
>ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ: αφού στην εφαρμογή του “Ενιαίου Ομόσπονδου Κράτους” περιπλέκονται πολλοί μηχανισμοί και αφού τυχόν προβλήματα θα οδηγήσουν σε απόσχιση, αντίστοιχα.Για αυτό και η Τουρκία ζητάει εγγυήσεις επείδη ξέρει ότι δεν θα λειτουργήσει .
Γ. ''Η οποιαδήποτε ολιγωρία από μέρους μας, αναμένοντας σε βάθος χρόνου τη λύση, θα οδηγήσει δυστυχώς στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης'' Ανακήρυξή ΔΗΣΥ για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (14.11.2009 Εφημερίδα ‘’Σημερινή’’) «… η στασιμότητα κι η απραξία στο όνομα της ατόφιας λύσης και της ατόφιας ελευθερίας, οδηγεί τον τόπο μας στην τελική και ολοκληρωτική καταστροφή και στη διχοτόμηση.» Δημήτρης Χριστόφιας
Και πάλι καλούμαστε-απειλούμαστε να ψηφίσουμε το νέο σχέδιο άρων άρων…έστω και αν «Δεν είναι φυσιολογική για την Κύπρο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» 27.9.2009,Νέα Υόρκη,ομιλία στην Κυπριακή Ομογένεια από Δημήτρη Χριστόφια (πηγή ΡΙΚ1,8.20 μ.μ. και Εμπροσθοφύλακας 29.9.09.).Δηλαδή αντί να απεγκλωβιζόμαστε απ’αυτούς τους οδυνηρούς συμβιβασμούς, μένει αταλάντευτα σταθερός προς αυτό το ξεπούλημα.
Δ. ‘’Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι - κοινός αγώνας, κοινή πατρίδα’’ ‘’Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή’’,’’Επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους’’ Π.Ο.Φ.Ε.Ν. (Απαρτίζεται απί τις φοιτητικές νεολαίες του ΔΗ.ΣΥ.,ΑΚΕΛ,ΔΗ.ΚΟ.ΕΔΕΚ και έχει ως σκοπό την εξεύρεση λύσης με βάση την Ομοσπονδία).
Τα οποία είναι παραπλανητικά αφού υπαίτιος είναι η Τουρκία και όχι οι κοινότητες της Κύπρου.Ακόμη οι «δικοινοτικές συνομιλίες» υποβιβάζουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινοτάρχη, και ανάγει τον κατοχικό Ταλάτ σε αρχηγό κράτους.Για να μην αναφέρουμε τα σύμβολα του ψευδοκράτους στα οποία ποζάρουν με χαμόγελα.Ακόμη οι Τούρκοι-Κύπριοι ήρθαν από το 1878 ως κατακτητές της Κύπρου και άρα ποιοι είναι αυτοί οι κοινοί αγώνες;
Μαζί με αυτά και πολλά άλλα ήρθαν και νέες παραχωρήσεις από τον ‘’εύελικτο’’ Χριστόφια σε ένα χρόνο και κάτι συνομιλιών του.Συνοπτικά:
1.Αποδέχθηκε όρους όπως ο συνεταιρισμός, που δεν είχαν γίνει ποτέ πριν αποδεχτοί από την πλευρά μας και που δημιουργούν τετελεσμένα και παγίδες για τον Κυπριακό Ελληνισμό και πλεονεκτήματα για την τουρκική πλευρά.
2.Εισηγήθηκε και παράλληλα δεσμεύτηκε δημόσια και παραβίασε παλαιότερες κόκκινες γραμμές όπως η παραμονή εποίκων (50.000) μετά την όποια διευθέτηση του κυπριακού.Οι οποιοί ουσιαστικά με τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους θα ξεπεράσουν τους 200.000.
3.Εισηγήθηκε την εκ περιτροπής προεδρία (4 χρόνια Έλληνας και 2 χρόνια Τούρκος)και τη σταθμισμένη ψήφο(Όπου οι Έλληνες θα ψηφίζουν τον Έλληνα Κύπριο της αρεσκείας τους με βάση το 1 άνθρωπος=1 ψήφος αλλά και τον Τούρκο Κύπριο ή έποικο της αρεσκείας τους με βαρύτητα ψήφου να μειώνεται στο 20%.Ενώ οι Τούρκο Κύπριοι ή έποικοι θα ψηφίζουν και τους δύο με βάση το 1 άνθρωπος=1 ψήφος).Είναι ξεκάθαρο ότι καταργείται το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα 1 άνθρωπος=1 ψήφος και θα απαιτούνται 5 Ελληνικές ψήφοι για να εξουδετερώσουν 1 τούρκικη.Μικροκομματικές σκοπιμότητες;Τι άλλο;
4.Εγκατέλειψε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2008, η οποία ήταν η μοναδική και μεγάλη διπλωματική νίκη της ελληνικής κυπριακής πλευράς, η οποία στρίμωξε την τουρκική πλευρά ασφυκτικά.
5.Ενεπλάκη στις απευθείας συνομιλίες χωρίς καθόλου προετοιμασία από τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας και χωρίς να ξεκαθαρίσει η βάση, είτε των διαπραγματεύσεων, είτε της επιδιωκόμενης λύσης, με αποτέλεσμα την - με μαθηματική ακρίβεια – πορεία προς καταστροφική λύση ή αδιέξοδο με την ευθύνη να βαραίνει την ελληνική κυπριακή πλευρά και με παράλληλη αποενοχοποίηση της Τουρκίας και της τούρκικης κυπριακής πλευράς.
6. Αποδέχτηκε την μετατροπή της Κύπρου σ’ ένα κράτος – μαριονέττα των τούρκων, έρμαιο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και των υποστηριχτών της, καθώς
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος του «νέου κράτους» στην ΕΕ, θα είναι εκ περιτροπής από τα δύο «συνιστώντα κράτη».
Οι δύο θα λειτουργούν με «οριζόντια σχέση», η οποία ως περιεχόμενο και λειτουργία παραμένει αδιευκρίνιστη.
Δεν ξεκαθαρίζεται ποιος θα αποφασίζει μεταξύ των δύο, εάν υπάρξει διαφωνία.
Θα δημιουργηθεί μια «συντονιστική ομάδα», η οποία θα αποφασίζει ποιες θέσεις θα καταθέτει το «νέο κράτος» στις επιτροπές μονίμων αντιπροσώπων των χωρών – μελών της ΕΕ και θα αποφασίζει ποιες θέσεις θα καταθέτουν οι Υπουργοί στις διάφορες συνόδους Υπουργών των χωρών – μελών της ΕΕ.
Η «συντονιστική ομάδα» θα αποτελείται από ίσο αριθμό ε/κ και τ/κ και αν δεν υπάρξει ομοφωνία, δεν προνοείται μηχανισμός επίλυσης διαφορών.
Δεν προνοείται μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος, αν σε περίπτωση συνεδρίασης κατατεθούν από άλλες χώρες τροπολογίες ή προτάσεις για αλλαγές στο υπό συζήτηση θέμα.
7.Αποδέχτηκε την ύπαρξη εσωτερικής ιθαγένειας, κορυφαίου ζητήματος για το βιώσιμο του νέου κράτους, δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο αναγνώρισης και ισχύος των οποιωνδήποτε συμφωνιών συνήψε παράνομα το ψευδοκράτος, αλλά και την μετατροπή τους σε πρωτογενές δίκαιο και άλλα πολλά.
8. Εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν με τον Ταλάτ «…Ο συνεταιρισμός θα έχει μία Ομόσπονδη Κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και ένα Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και ένα Ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος…» δίνοντας διεθνή υπόσταση στο Ψευδοκράτος.
ΔΗ.ΚΟ. και ΕΔΕΚ όντας συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ και το Χριστόφια παραμένουν στην κυβέρνηση δίνοντας του την απαραίτητη στήριξη, με το αζημίωτο βεβαίως αφού οι θέσεις και τα αξιώματα που τους δόθηκαν (διορισμοί σε ημικρατικούς οργανισμούς,υπουργεία κλπ) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα..Θεωρούν ότι έτσι ελέγχουν την κατάσταση και προσπαθούν λένε να σώσουν ότι μπορούν, αλλά κανείς δεν τους αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουν αφού ο Χριστόφιας δεν άλλαξε γράμμα από τις κόκκινες γραμμές που έθεσαν.Πόσο μάλλον όταν οι εκπρόσωποι τους εμμένουν στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά διαφωνούν απλά σε ορισμένα σημεία και όχι στην γενική εικόνα.Κάποιοι της βάσης διαφωνούν με την ηγεσία και προσπαθούν να πιέσουν τους ανωτέρους τους αλλά μάταια.Για χάριν του κόμματος δεν αποχωρούν και βάζουν σε δεύτερη μοίρα το καλό της πατρίδας τους.Οι άλλωτε απορριπτικές δυνάμεις του κέντρου,έχουν χάσει την αξιοπιστία τους με οδυνηρές συνέπειες για όλους όσους αντιτίθενται στο έκτρωμα αυτής της(διά-)λυσης.
ΔΗ.ΣΥ. όντας αντιπολίτευση παρέχει πλήρη στήριξη στο ΑΚΕΛ (;;;) και δηλώνει ξεκάθαρα ότι συμπαραστέκεται σε αυτό και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.Αφού το στήριξαν και το στηρίζουν…Πλέον επικρατεί ο όρος ΔΗΣΑΚΕΛ αφού οι ανακοινώσεις τους και οι θέσεις τους για το εθνικό θέμα ταυτίζονται πλήρως.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι ‘’ονειροπόλοι’’,’’ακραίοι εθνικιστές’’, ’’απορριπτικοί’’ ,’’θιασώτες της διχοτόμησης’’ όπως προαναφέραμε, που ‘’υπονομεύουν’’ το έργο της πολιτικής εξουσίας. Αυτοί που ανέκαθεν δεν εμπιστευτήκαν τους πολιτικούς, που υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη και τη διανοητική τους επάρκεια και κρίση.Αυτοί που έμειναν πιστοί στις μεταθανάτιες εντολές των ηρώων τους. Δεν ανεχθήκαν ποτέ εκβιασμούς και αντισταθήκαν σε εκφοβισμούς ότι αν δεν αποδεχόνταν το τερατούργημα Ανάν, θα τους το ξανάφερναν ξανά και ξανά. Δεν λύγισαν σε συλλήψεις,πνευματική τρομοκρατία και λασπολογία που εκφραζόντουσαν από τους πιο πάνω φορείς ώστε να τους περιθωριοποιήσουν.
Τελειωμένος είναι μόνο ο αγώνας που εγκαταλείπεται και εμείς δεν έχουμε μάθει να εγκαταλείπουμε.Έχουμε μάθει να υψώνουμε το ανάστημα μας και να βάζουμε τα στήθη μπροστά.Να μην περάσουν οι Ομοσπονδιακοί.Να μην ξεχάσουν οι αδερφοί μας ποιοι ήταν οι προγόνοι μας και τι έδωσαν για εμάς.Να μην ξεχάσουν τις βάρβαρες ορδές του Αττίλα που σκότωσαν,βίασαν,λεηλάτησαν και ατίμασαν τα άγια χώματα μας που έχουν ποτιστεί με αίμα Ελληνικό. Ως Έλληνες της Κύπρου δεν απαιτούμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από όσα δικαιούνται και απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι. Απαιτούμε την ελευθερία μας. Απαιτούμε να σέβονται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα. Απαιτούμε να σέβονται την αξιοπρέπεια, την εθνική τιμή και την περηφάνια μας. Απαιτούμε να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον αυτού του τόπου. Ούτε εγγυητές θέλουμε ούτε κηδεμόνες.Απαιτούμε απελευθέρωση από τα κατοχικά στρατεύματα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που από το ’60 μας αρνήθηκαν οι Βρετανοί επιβάλοντας μας αύτο που ήξεραν ότι δεν θα άντεχε στο χρόνο.Έχουμε χρέος να ξαναφέρουμε το μωσαϊκό του 76% ξανά στο ύψος των περιστάσεων.
Η ελευθερία επιβάλλει την ευθύνη,γι'αυτό και τοσοι άνθρωποι τη φοβούνται πολύ.Εμείς όμως όσο αναπνέουμε θα αγωνιζόμαστε για’κείνην, γιατί δεν πρόκειται να μας την χαρίσει κανείς.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΕΝΩΣΙΣ
Ανδρέας Σωτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου