Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί δεν έγινε η λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο στον Τσεσμέ;


Δυσάρεστη εντύπωση και απογοήτευση σε πολλούς Μικρασιάτες προκάλεσε η αλλαγή του προγράμματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος επρόκειτο να τελέσει Πατριαρχική Λειτουργία για πρώτη φορά από το ’22 στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ (Κρήνη) στις 10 Φεβρουαρίου. Η λειτουργία δεν έγινε και μετατράπηκε σε απλό πατριαρχικό προσκύνημα.

Την είδηση που ήθελε τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έχουν προσκληθεί επισήμως από τις αρχές της Σμύρνης και του Τσεσμέ ώστε να παρευρεθούν και να λειτουργήσουν στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους, είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, ιερέας της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Σμύρνης, της Αγίας Φωτεινής.
Μάλιστα δεκάδες Μικρασιάτες έχοντας συγκινηθεί από την είδηση έσπευσαν να διοργανώσουν ταξίδι στα άγια χώματα μέσω μικρασιατικών συλλόγων και ενώσεων προκειμένου να παρευρεθούν στο μεγάλο γεγονός. Η μετατροπή της Πατριαρχικής Λειτουργίας σε απλό Πατριαρχικό Προσκύνημα ήταν φυσικό να προκαλέσει εύλογη απορία.
Τι λέει το Πατριαρχείο
Το pontos-news.gr έθεσε το σχετικό ερώτημα στο Πατριαρχείο που απάντησε άμεσα δια του Πρωτοπρεσβύτερου Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού της Άγκυρας εκδίδει άδειες Εκκλησιαστικών Λειτουργιών σε ευκτήριους οίκους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με έναν κατάλογο. Στον κατάλογο αυτό δεν υπάρχει ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους της Κρἠνης (Τσεσμέ)  και ως εκ τούτου δεν εδόθη άδεια» αναφέρει στην επίσημη απάντησή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του pontos-news.gr ανέφεραν ότι πράγματι η επίσημη εξήγηση που δόθηκε τόσο στον Πατριάρχη, όσο και τους ιερωμένους οι οποίοι τον συνόδευαν ήταν αυτή που μας έδωσε και επισήμως το Πατριαρχείο. Ωστόσο η εκτίμηση της πηγής του pontos-news.gr που επιβεβαίωσε ότι αρχικά υπήρξε άδεια από τις αρχές της Σμύρνης για να τελεστεί η λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο, ήταν ότι «οι Τούρκοι είναι μία κρύο, μία ζέστη».
pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου