Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ

1968: ΊΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΙΣ

«…Καθοδηγητικός μας φάρος ο αγών της Ενώσεως και πλαίσια εντός των όποιων κινούμεθα η Υπερκομματική πολιτική και το ενδιαφέρον προς όλους υμάς δια την επίλυσην των φοιτητικών προβλημάτων…».

Με αυτή τη διακήρυξη, μια ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών σ΄ ένα από τα δωμάτια της εστίας Πατησίων αναλαμβάνουν να γίνουν πρωταγωνιστές σε καιρούς δύσκολους, με τη δημιουργία της «ΔΡΑΣΙΣ». Η χούντα που κυριαρχεί στην Αθήνα και επιχειρεί να ευνουχίσει το φοιτητικό κίνημα με την τακτική των διορισμένων συμβουλίων, των απειλών και των απελάσεων, η απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο που έδινε ρεαλιστικές ελπίδες για την πραγματοποίηση του προαιώνιου πόθου της Ένωσης είναι οι καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν στη γένεση της «ΔΡΑΣΙΣ», της μεγαλύτερης και ιστορικότερης φοιτητικής ένωσης.

Άμεση ανάγκη ήταν η αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχαιρεσιών για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων της Ε.Φ.Ε.Κ.





1970-1972: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Στις 11 Μαΐου 1972, η ΔΡΑΣΙΣ γίνεται επικεφαλής του αγώνα ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Η χούντα αντιδρά και στις 13 Μαΐου 1972 απελαύνει έξι συναγωνιστές μας που βρίσκονταν στο κεντρικό κλιμάκιο της ΟΕΦΕΚ



1974: ΕΙΣΒΟΛΗ-ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ



Μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, η ΔΡΑΣΙΣ δε θα παραμείνει αμέτοχη. Οι συναγωνιστές ζητούν άμεση επιστράτευση. Το αίτημα τους δεν κατέστει δυνατό να ικανοποιηθεί, έτσι αναζητούν τρόπο για κάθοδο στην Κύπρο. Στις 22 Ιουλίου 1974 αναχωρούν για το νησί με το επιβατικό πλοίο "Ρέθυμνος" και συγκροτούνται σε μια μονάδα με την επωνυμία "Ιερός Λόχος". Το πλοίο λαμβάνει τελικά διαταγή για να επιστρέψει στη Ρόδο.

Οι αγωνιστές της ΔΡΑΣΙΣ όμως, αποφασισμένοι να πολεμήσουν για την Κύπρο, φτάνουν στις 3 Αυγούστου στη Λεμεσό με το πλοίο "Ιάσων".

Σαράντα άτομα από την αποστολή άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι για την πατρίδα.





1975: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΒΑΛΑN ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ –

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ





Οι μαχητικές διαδηλώσεις έξω από την αγγλική πρεσβεία, διεξάγονται για δέκα συνεχόμενες μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μετακίνηση τουρκοκυπρίων από τις αγγλικές βάσεις στα κατεχόμενα από τους Άγγλους, αλλά και για το φόνο του ήρωα μαθητή Πανίκου Δημητρίου από τα αγγλικά τανκς.

Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και την ασφάλεια της πρεσβείας, τραυματισμοί, συλλήψεις, κρατήσεις στα υπόγεια της Γενικής Ασφάλειας δεν λυγίζουν τους συναγωνιστές.



1977: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Οι συναντήσεις Μακαρίου-Ντεκτάς και η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η επίσκεψη Βαλνταχαϊμ στη Κύπρο, η αποστολή Γλίφορντ, βρίσκουν την Ε.Κ.Φ.ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. όρθια στο μετερίζι του αγώνα, ενάντια στις νέες υποχωρήσεις.







1983: ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

«Η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. καταδικάζει με αποτροπιασμό την πραξικοπηματική ενέργεια των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας για την ανακήρυξη ανεξάρτητου "κράτους"…».

Με συνεχείς ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. βροντοφωνάζει ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ.


Η πορεία τελείωσε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται…..

Κορύφωση των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους, της συνεχιζόμενης κατοχής και κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτέλεσε η μεγάλη αντικατοχική πορεία που ξεκίνησε από την Πάτρα στις 22/12/1983 και κατέληξε στην Αθήνα στις 27/12. Οι πεζοπόροι φοιτητές με συνθήματα: "Όχι στην συρρίκνωση του Ελληνισμού", "Έξω οι Τούρκοι από τη Κύπρο", "Ενότητα-Αγώνας-Λευτεριά", δήλωσαν στο τέλος της πορείας τους πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση.



Για τον εξοπλισμό της Κύπρου

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. προσφέρει το ποσό των 50.000 δραχμών, ως υλική συνεισφορά στο ταμείο του Υπουργείου Άμυνας, για τον εξοπλισμό της Κύπρου και τονίζει την αποφασιστικότητα του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για λευτεριά, καταδικάζοντας την δολοφονία του εθνοφρουρού Τρύφωνα στη πράσινη γραμμή από τους τούρκους εισβολείς.


1984: ΤΟ ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

Οι φοιτητικές εκλογές του 1984 έδωσαν την απάντηση στη λάσπη και στον πόλεμο που δέχτηκε η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., αναδεικνύοντας την πρώτη φοιτητική παράταξη στην Αθήνα. Οι φοιτητές συνειδητοποιώντας την καθαρότητα και την ορθότητα των θέσεων μας, εμπιστευθήκαν σε εμάς τις τύχες του φοιτητικού κινήματος, γεμίζοντας μας έτσι με περισσότερη δύναμη και ευθύνες .

Την ίδια χρονιά η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της .

1987: ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΥ

Οι συναγωνιστές της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., στα πλαίσια των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους, ξεκινούν απεργία πείνας έξω από την τουρκική πρεσβεία. Κατά την πέμπτη μέρα της απεργίας, επέτειος της ηρωικής θυσίας του Κυριάκου Μάτση, διοργανώνουμε εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα, με πολλούς επίσημους καλεσμένους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, το σύνολο των παρευρισκομένων πορεύεται προς την τουρκική πρεσβεία. Η προκλητική παρουσία Τούρκων στα παράθυρα της πρεσβείας, ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα και τρεις συναγωνιστές μας, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, σκαρφαλώνουν στη σιδερένια πόρτα της πρεσβείας και αφαιρούν τον τουρκικό θυρεό. Ακολουθούν συμπλοκές με την αστυνομία, συλλήψεις και μεταφορά των κρατουμένων στην Ασφάλεια Αθηνών. Εκεί συνεχίζονται έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των συναγωνιστών μας, όπως και έγινε το πρωί της επομένης μέρας.

1988: ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΘΑΝΕΙ,

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝΕ ΣΤΕΦΑΝΙ

Οι επισκέψεις Τούρκων επισήμων στην Αθήνα, ως προσκεκλημένων του τότε δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ, στα πλαίσια μιας πολιτικής εξευμενισμού της Τουρκίας, που είχε υιοθετήσει η ελλαδική κυβέρνηση, βρίσκουν καθημερινά τους ΔΡΑΣΙΤΕΣ στο δρόμο. Σε κάθε μέρος, το οποίο επισκέπτεται Τούρκος επίσημος, οι συναγωνιστές μας είναι εκεί, για να δώσουν τη δική τους απάντηση στις χειραψίες και τα χαμόγελα των πολιτικών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμοί, συλλήψεις είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή των ΔΡΑΣΙΤΩΝ. Το κυπριακό επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της ελλαδικής δημόσιας ζωής και οι αθηναϊκές εφημερίδες αναφέρονται με πολυσέλιδα αφιερώματα στο εθνικό μας πρόβλημα.

Το γεγονός που σφραγίζει τη χρονιά αυτή, είναι η προκλητική επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Νταλάν και του Τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ, ο οποίος υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της Τουρκίας επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η οργή για το μέγεθος της προδοσίας δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Μετά από πολλαπλές συγκρούσεις με τα μπλόκα των ΜΑΤ, τρείς συναγωνιστές μας κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και ένας από αυτούς έφτασε μέχρι το στεφάνι του Οζάλ, το πήρε στα χέρια, το τσάκισε και το πέταξε μακριά. Στη συνέχεια, απαιτήσαμε και πετύχαμε να καταθέσουμε νέο

στεφάνι τιμής, στη μνήμη όλων των ηρώων του έθνους, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας.


1989:Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ



Στις 30 Νοεμβρίου 1989, η σύζυγος του πρέσβη της Τουρκίας έδινε δεξίωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία με σκοπό την προώθηση εξαγωγών στην Τουρκία. Την ίδια μέρα ήταν και η 67η επέτειος της νίκης των τούρκικων στρατευμάτων επί των Ελληνικών στην Μικρά Ασία. Έτσι οι συναγωνιστές μας, αντιδρώντας στον εμπαιγμό αυτό, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και τον πόθο τους για απελευθέρωση και δικαίωση του Ελληνισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την τούρκικη πρεσβεία όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.



1992: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Σ΄ όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου μας και το μεγαλείο της Ελλάδας, αφιερώνουμε το θρίαμβο μας στις φοιτητικές εκλογές. Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ βρίσκεται για δέκατη χρονιά στη κορυφή και δηλώνει την αμετακίνητη πίστη του στις αξίες του Ελληνισμού, δίνει την υπόσχεση πως θα συνεχίσει τον αντικατοχικό αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση. Έτσι η πολιτική της ελληνοτουρκικής φιλίας που τόσο έντονα υιοθετείται από την ελλαδική και κυπριακή κυβέρνηση, οι προσπάθειες για συνεργασία Αθηνών- Άγκυρας, θα βρουν το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και πάλι όρθιο στις επάλξεις. Είναι αδύνατο ένα σύμφωνο φιλίας όσο συνεχίζεται η κατοχή στη Κύπρο, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι αξιώσεις της Τουρκίας στη Θράκη και η προκλητική συμπεριφορά της στο Μακεδονικό ζήτημα, όσο αφορά την ενέργεια των Σκοπίων.


Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. χαιρετίζει το Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. συμμετέχει σε συλλαλητήρια και σε εκδηλώσεις για τη Μακεδονία. "Οι κάθε λογής επιτήδειοι διεκδικητές της Μακεδονίας μας, καθώς και οι υποστηρικτές αυτών πρέπει επιτέλους να πάρουν την απόφαση ότι στην προσπάθεια τους αυτή θα βρουν αντιμέτωπους χιλιάδες Μεγαλέξανδρους".



1994: ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ




Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του, για την απόφαση απονομής του κλειδιού της πόλης της Λευκωσίας, από μερίδα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στη βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία υπέγραψε τη θανατική καταδίκη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στέλνοντας τους στη καταπακτή της αγχόνης. Ζητούμε, τουλάχιστον, να απολογηθεί η βασίλισσα της Αγγλίας στον κυπριακό ελληνισμό, για τη βαρβαρότητα της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης του νησιού μας και καλούμε όλους να αντιδράσουν για αποτροπή της απόφασης.

1995: ΔΑΣΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την κυπριακή τραγωδία, φτιάχνουμε στην Πεντέλη το "Δάσος Αγνοουμένων".

Απεργία πείνας

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιούμε τετραήμερη απεργία πείνας για καταδίκη του ψευδοκράτους, έξω από την τουρκική πρεσβεία και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη, ο οποίος συνελήφθηκε παράνομα από τους Τούρκους κατακτητές. Ζητούμε για άλλη μια φορά αφύπνιση του Ελληνισμού, "διότι οι καιροί είναι δύσκολοί και οι κίνδυνοι πολλαπλοί, ενώ μαζί με την Κύπρο κινδυνεύουν η Μακεδονία, η Θράκη, η Β. Ήπειρος".




1996: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

Το ζεστό, σε γεγονότα και μνήμες, καλοκαίρι του 1996 γινόμαστε μάρτυρες της θυσίας των συγχρόνων ηρώων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η βάναυση δολοφονία τους συγκλονίζει το πανελλήνιο. Για ακόμα μια φορά, ο Τούρκος κατακτητής δείχνει το βάρβαρο και στυγνό πρόσωπο του, αποδεικνύοντας την πραγματική του υπόσταση, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του σε όλους αυτούς που ασπάζονται την ιδέα της επαναπροσέγγισης και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, τελούμε το σαραντάημερο Εθνικό μνημόσυνο των δύο ηρώων μας, με την παρουσία του υπασπιστή του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και άλλων προσωπικοτήτων. Η θυσία τους, σε μια εποχή ενδοτισμού και ηττοπάθειας, προβάλλει σαν φάρος αγωνιστικότητας και δίνει το μήνυμα μιας αδιάκοπης μάχης μέχρι να αποκατασταθεί η εθνική μας αξιοπρέπεια. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ ξεσπά σφοδρά στη νέα αποτρόπαια και κτηνώδη δολοφονία από τους Τούρκους, αυτή τη φορά του συμπατριώτη μας, πρόσφυγα από το Λευκόνικο, Πέτρου Κακουλλή.

"Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι έχουμε απέναντι μας τον Τούρκο, τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού. Στη δύσκολη αυτή φάση που διανύουμε χρειάζεται οι Έλληνες της Κύπρου να προτάξουν μαζί με όλο τον Ελληνισμό την ενότητα, το δίκαιο, την αγωνιστικότητα, τις αξίες και τα ιδανικά μας και θα νικήσουμε".

Φτάνει πια στις τούρκικες προκλήσεις και αξιώσεις


Άμεση είναι η αντίδραση του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στα ΙΜΙΑ. Καταδικάζουμε, με συνεχείς αναφορές μας στον τύπο τη στάση των Τούρκων, αλλά επικρίνουμε και τη πολιτική της δικής μας πλευράς, που οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις. Τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής μας γραμμής, υιοθέτηση μιας διεκδικητικής στάσης χωρίς καμία παρέκκλιση από τα δικαιώματα μας.

Τετραήμερη αντικατοχική πορεία

Η ετήσια αντικατοχική, αντιομοσπονδιακή πορεία του Ιουλίου αφιερώνεται τη χρονιά αυτή στη μνήμη του Στέλιου Παναγή Καλλή και γίνεται έρανος για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων στους εθνοφρουρούς των ακριτικών φυλακίων.

1998: "ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ ΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ"

Μ΄ αυτό το σύνθημα οργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την ακύρωση της παραλαβής των S-300, έξω από το προεδρικό μέγαρο, στις 29 Δεκεμβρίου.

Με σχετικές ανακοινώσεις τονίζουμε την "αναγκαιότητα έλευσης των πυραύλων γιατί η άμυνα μας δεν διαπραγματεύεται".


2002-2004: ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ

Το χρονικό της Αντίστασης στο σχέδιο εξευτελισμού του Ελληνισμού



12/11/2002: Υποβολή του σχεδίου Ανάν


13/11/2002: Άμεση Κινητοποίηση

Διεξάγεται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. στο οίκημα μας και λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση για ανάληψη δράσης (δυναμικές εκδηλώσεις, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων) κατά του Σχεδίου Ανάν.

14/11/2002: Το πρώτο ΟΧΙ

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. είναι το πρώτο οργανωμένο σύνολο που καλεί τον Ελληνισμό της Κύπρου με ανακοίνωση του να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν (εφημερίδα «Σημερινή» 14/11/2002, «Ελεύθερος Τύπος» 15/11/2002, κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alter14/11/2002,εκπομπή «Ζούγκλα» στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο).

18/11/2002: Ίδρυση της ΠΑ.ΚΙ.Π

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. συνιδρύει μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, όπου συμμετέχει με δύο εκπροσώπους και αναλαμβάνει το τομέα ενημέρωσης, διαφώτισης και επαφών με προσωπικότητες στην Αθήνα, για δημιουργία αντίστοιχου συντονιστικού φορέα στην Ελλάδα.


24/11/2002: Το πρώτο Συλλαλητήριο του ΟΧΙ


Η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΑ.ΚΙ.Π μετά την ίδρυση της, διεξάγεται στο κατάμεστο στάδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στη Λευκωσία.

30/11/2002: Διαφώτιση παντού

Οι συμπατριώτες μας Ελλαδίτες, θύματα της εντατικοποιημένης προπαγάνδας υπέρ του Σχεδίου Ανάν και της Ελληνοτουρκικής φιλίας, εκπλήσσονται, αλλά και οργίζονται με τις πρόνοιες του Σχεδίου, τις οποίες αναλύουν τα φυλλάδια και το ενημερωτικό υλικό που διανέμει το ΔΡΑΣΙΣ έξω, από τους σταθμούς του metro στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου.

03/12/2002: Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Σχέδιο Ανάν, η ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού»,


09/12/2002: Προ των πυλών το «Ανάν», στα Προπύλαια εμείς



Συλλαλητήριο στα Προπύλαια με τη συμμετοχή της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών.

26/12/2002: Συνέδριο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Διεξάγεται το Συνέδριο του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. με τη συμμετοχή του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Αθήνας, ΠΕΟΦ Θες/νίκης, Α.Φ. Έπαλξης Πανεπιστημίου Κύπρου, Ο.Π.Ε.Κ. ΑΤΙ, ΦΛΟΓΑ Πάτρας, ΑΙΧΜΗ Κομοτηνής, όπου αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις.

Αποφασίζεται εκστρατεία διαφώτισης για το Σχέδιο Ανάν, με διανομή εντύπων σ΄όλες τις πόλεις της Κύπρου, με τίτλο: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

2003: ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ



Συνιστούμε εγκράτεια και υπομονή απέναντι στο δέλεαρ της επίσκεψης στα κατεχόμενα, αφού η κίνηση εντυπωσιασμού στην οποία προέβει το κατοχικό καθεστώς, ουσιαστικά έχει ως στόχο την οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς και την αναγνώριση του με την επίδειξη διαβατηρίων στους ψευδοαστυνομικούς. Τονίζουμε σε σχετική ανακοίνωση μας πως :"αυτό το σύστημα μετάδοσης σήμερα φαίνεται ως μέρος του προβλήματος, αλλά μετά από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι μέρος της λύσης αυτής".

Κατακρίνουμε τους Έλληνες της Κύπρου που καταφεύγουν στα καζίνο και ξενοδοχεία των κατεχομένων, καταρρακώνοντας την Εθνική μας υπερηφάνεια, τη ηθική και την αξιοπρέπεια μας.









11/11/2003: Επικίνδυνη αμέλεια



Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχεται τα τούρκικα τοπωνύμια που δηλώνουν οι τουρκοκύπριοι στις αιτήσεις για εξασφάλιση δελτίου ταυτότητας.

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. κρίνει ως επικίνδυνη αμέλεια το γεγονός αυτό, εκμεταλλεύσιμη από την τουρκική διπλωματία.





15/2/2004: Νέα Υόρκη - Με κομμένη την ανάσα



Η πολιτική φιλοσοφία του, η «λύση βασίζεται στο σχέδιο Ανάν», μας οδηγεί στη συνέχιση της αδιέξοδης διαδικασίας διαπραγμάτευσης και αποδοχή της επιδιαιτησίας Ανάν.



17/2/2004: Στόχος το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα



Εκδήλωση στην Κυπριακή Εστία από την Πατριωτική Κίνηση Πολιτών.





2005: CHERIE ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Στις 30 Δεκεμβρίου διοργανώνουμε δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις βάσεις Ακρωτηρίου σχετικά με την ανάληψη από την Τσέρι Μπλερ υπεράσπισης των νομικών συμφερόντων Άγγλων που σφετερίστηκαν περιουσίες Ελλήνων προσφύγων στα κατεχόμενα. Με αναμμένους πυρσούς και συνθήματα ενάντια στη φιλοτουρκική πολιτική της Αγγλίας, πορευτήκαμε από το κεντρικό δρόμο Ακρωτηρίου και σταματήσαμε σε απόσταση αναπνοής από την πύλη ελέγχου της Βάσης. Οι Βρετανοί στρατιώτες περίμεναν με το χέρι στη σκανδάλη, γεγονός που δυνάμωσε ακόμα περισσότερο τη φωνή και το πείσμα μας.

«Το Έθνος πια δεν παίζει, έξω από την Κύπρο, Τούρκοι και Εγγλέζοι»









15/11/2005: Κάτω τα χέρια Ομοσπονδιακοί



Στην αντικατοχική πορεία της Ε.Φ.Ε.Κ., για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. αντιστέκεται στο ομοσπονδιακό πλαίσιο και στον επαναπροσεγγιστικό χαρακτήρα που οι υπόλοιπες παρατάξεις ήθελαν να δώσουν στην πορεία. Η δυναμική συμμετοχή μας, έδωσε τα σωστά μηνύματα στους Ελλαδίτες αδελφούς μας, πως η Ελευθερία της Κύπρου δεν παζαρεύεται στις διακοινοτικές συνομιλίες και στις ψευδοεπαναπροσεγγιστικές εκδηλώσεις, που νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της εισβολής.

Η Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας θα καταδικάσει τις επόμενες μέρες το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., επειδή δεν συμβιβάστηκε με τις κομματικές εντολές και φώναξε για την Ελληνικότητα της Κύπρου μας.






2006: ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΕ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ



Διοργανώνουμε μαζί με τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων μας το ετήσιο μνημόσυνο τους στις 6/8, στο Παραλίμνι. Με τη λήξη του μνημοσύνου πραγματοποιείται πορεία μέχρι το κοιμητήριο, όπου τελείται τρισάγιο και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των δυο παλικαριών.

Η μαζικότητα και ο παλμός της πορείας μας, άφησε διάχυτη συγκίνηση στα πρόσωπα των παρευρισκομένων και έδωσε το μήνυμα, για άλλη μια φορά, πως δε θα λυγίσουμε και δε θα υποκύψουμε ποτέ. Στόχος μας παραμένει η Απελευθέρωση, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι ήρωες μας και θα αποκατασταθεί η Εθνική μας αξιοπρέπεια.


15/11/2006: Η Κύπρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Για ακόμα μια χρονιά, οι κομματικές παρατάξεις θέλουν να προσδώσουν ομοσπονδιακό χαρακτήρα στην αντικατοχική πορεία της 15ης Νοεμβρίου. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., πιστό στις αξίες και τα ιδανικά του, θα δώσει και πάλι δυναμικά το παρόν του και δε θα επιτρέψει την αμαύρωση της πορείας από κομματική συνθηματολογία.

Η Κύπρος είναι Ελληνική και θα το φωνάζουμε, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους να το ακούνε.

2007: "ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩΝΙΔΕΣ"

Μ΄αυτό το σύνθημα, βρεθήκαμε το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου, έξω από την Κυπριακή πρεσβεία, αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης μας, να κατεδαφίσει το ιστορικό φυλάκιο στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, δήθεν ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Τουρκία

Η είδηση αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας, για τα τεκταινόμενα στη Λευκωσία, μας οδήγησε όλους στο οίκημα του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. για έκτακτη γενική συνέλευση, όπου πάρθηκε η απόφαση για αντίδραση μας στη νέα απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη πράξη κατάργησης της Ιστορικής Μνήμης. Επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα στην Κυπριακή πρεσβεία.

28/8/2007: Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. στο πλευρό των πυρόπληκτων Ελλαδιτών αδελφών μας


Μπροστά στις τραγικές στιγμές που ζει η Ελλάδα με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. βρίσκεται στο πλευρό των Ελλαδιτών αδελφών μας. Σχετική ανακοίνωσή μας αναφέρει: «Θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να αξιοποιηθούμε ως εθελοντές όπου μας ζητήσουν ».Διοργανώνουμε έρανο για οικονομική ενίσχυση καθώς επίσης αποστέλλουμε τρόφιμα και ρούχα στους πυρόπληκτους αδελφούς μας που τα έχουν πραγματική ανάγκη.


2008: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ


40 ολόκληρα χρόνια ζούμε την μαγεία του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ….

40 ολόκληρα χρόνια συνεπιβάτες σ΄ ένα ταξίδι γεμάτο συμπληγάδες και ύφαλους…

Κι όμως το θαύμα συνεχίζεται…



Το καράβι της αυτονομίας αρμενίζει στις θάλασσες ενάντια στους ανέμους και τις καταιγίδες, γιατί εδώ και 40 χρόνια έχει σημαία του την ίδια αγνή και καθάρια ιδεολογία. Δε λυγίσαμε και δεν υποκύψαμε ποτέ στις σειρήνες του ενδοτισμού, δεν αφήσαμε ποτέ την ηττοπάθεια και τη λογική του " άλλαξαν οι καιροί " να μας κατακυριεύσει.

Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να χειραγωγήσει τη σκέψη μας και να πλήξει την αυτονομία μας. Είμαστε οι ίδιοι εκείνοι φοιτητές που πρωτοξεκίνησαν πριν 40 χρόνια και τώρα είμαστε εδώ, με την ίδια πυξίδα στους αγώνες μας, αυτήν της Ελλάδας και της Αυτονομίας.

Στόχος μας μια Κύπρος Ελεύθερη, για πάντα Ελληνική κι ένα φοιτητικό κίνημα απαλλαγμένο από κομματικά συμφέροντα.

Έτσι υποσχόμαστε πως δε θα σταματήσουμε τον αγώνα ενάντια στο έκτρωμα της Ομοσπονδίας, που προσπαθούν να μας πλασάρουν, θα βροντοφωνάζουμε το " ΟΧΙ " όσες φορές κι αν χρειαστεί και με όλες μας τις δυνάμεις θα αντισταθούμε σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και εξευτελιστικά σχέδια καταρράκωσης της Εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια αυτόνομη Ε.Φ.Ε.Κ., να προσφέρουμε καθημερινά στους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μας και να ασκούμε πίεση σε αρμόδιους φορείς για την επίλυση των φοιτητικών μας προβλημάτων.

40 χρόνια ζωής.

40 χρόνια δράσης.

40 χρόνια αποκρυσταλλωμένες και ξεκάθαρες απόψεις.

40 χρόνια ώριμης πολιτικής σκέψης και μετάδοσης της αυτόνομης φωνής στους συμφοιτητές μας.

Δυναμικά με το βλέμμα στραμμένο στην Πέμπτη δεκαετία, συνεχίζουμε…

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΠΗΓΗ www.drasis-kes.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου