Με ιδιαίτερη λαμπρότητα με την ευλογία και την πατρική αγάπη του προκαθήμενου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης κ. κ. Βαρθολομαίου που στέκει πάντα φωτεινός φάρος ελπίδας και αγάπης για το Γένος μας. Με την παρουσία του ιδιαίτερα αγαπητού στο νησί Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κωου και Νισύρου κ Ναθαναήλ εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωνά του Γαρμπή όπου καταγόταν από τη Νίσυρο.
Το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικό εσπερινός μετ αρτοκλασίας χοροστατούντος του ποιμενάρχου μας και το επόμενο πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ο μητροπολιτικός ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας ήταν γεμάτος από κατοίκους του νησιού καθώς και από πολλούς απόδημους Νισυρίους που έφτασαν στο νησί για το καλοκαίρι.
Άγιος Ιωνάς ο Γαρμπής εκ Νισύρου
Ο άγιος Ιωνάς ασκήτεψε στους Λειψούς της Δωδεκανήσου μαζί με άλλους τέσσερεις ασκητές τον Νεόφυτο των Αμοργινό, τον Ιωνά των Λέριο, τον Παρθένιο των Αναχωρητή και τον Νεόφυτο. Εορτάζει την Κυριακή μετά την 10η Ιουλίου
Ο βιος του
Tο «Βραβείο» της Ιεράς Μονής του Θεολόγου Πάτμου, μας πληροφορεί ότι το 1550 μ.Χ 5 μοναχοί εγκαταστάθηκαν στο νησί των Λειψών . Ένας από αυτούς ήταν και ο Άγιος Ιωνάς ο οποίος καταγόταν από τη Νίσυρο.
Οι ασκητές μοναχοί με την ευλογία του Κυρίου έφτασαν στους Λειψούς, στον ορμίσκο Κοιμήσεως Της Θεοτόκου . Η περιοχή αυτή είναι αφιλόξενη, γεμάτη βράχια και άγονη, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στη διαμονή των Αγίων. Πρώτο τους μέλημα ήταν η θεμελίωση Ιερού Ναού στον οποίο τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας την «Κυράς» και μετά θεμελίωσαν τα κελιά τους. Ο Κύριος μας θέλοντας να τους ανταμείψει για τον αγώνα τους, με θαυματουργικό τρόπο τους χάρισε μια ορμητική πηγή με άφθονο νερό που το ονόμασαν Άγιο Νερό. Το νερό αυτό δροσίζει ακόμη και σήμερα την άγονη περιοχή.
Η φήμη των ασκητών σύντομα διαδόθηκε και ήρθαν και άλλοι ασκητές στους Λειψούς, όπου δημιούργησαν νέο ησυχαστήριο αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Το «Βραβείο» της Ιεράς Μονής Πάτμου αποθησαύρισε το μαρτυρικό τέλος των 5 μοναχών που το προκάλεσαν οι Τούρκοι δυνάστες της Δωδεκανήσου . Συγκεκριμένα για τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ιωνά αναφέρει ότι το 1635 μήνα Απρίλιο, ο Πεκήρ πασάς, έπιασε το μοναχό Ιωνά τον Γαρμπήν εκ Νισύρου και τον έδειρε έως θανάτου.Απολυτίκιο Ήχος α΄ Της ερήμου πολίτης
Νισύρου τον γόνον Λειψών τον έφορo και το της Δωδεκανήσου απάσης γέρας θείον και καύχημα Ιωνάν τιμήσωμεν πιστοί ως Όσιο Χριστού πανευκλεή ίνα λάβωμεν πταισμάτων τον ιλασμόν παρά Θεού κραυγάζοντες.βΔοξα το δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι δοξα το εν ευκλεία ουρανων δοξασαντι σε Όσιε.
Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ :
Σταύρος Ορσαρης - Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος
stoxos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου