Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έθεσε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρθηκε στις απαλλοτριώσεις της περιουσίας που έγιναν προς όφελος του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας και απηύθυνε πρόταση συνεργασίας της Εκκλησιάς και της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας. Όπως πρότεινε ο κ. Ιερώνυμος θα μπορούσε να συσταθεί Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας με σκοπό το φιλανθρωπικό έργο, εφόσον η Πολιτεία συμφωνήσει να αποδεσμεύσει όσες εκτάσεις και περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας έχουν καταπατηθεί. Για το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας μίλησε και ο Μητρ. Ιωαννίνων Θεόκλητος λέγοντας, ότι μετά τις παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων, στην κατοχή της Εκκλησίας έχει παραμείνει μόνο το 4% της περιουσίας.
Ο κ. Ιερώνυμος έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή του ζητήματος και παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για την παρούσα χρονική περίοδο. Τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό τμήμα της, "που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία". Υπογράμμισε ότι μια συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας, θα ήταν "επωφελής" και "η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα".
Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί ευθύς εξαρχής, όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε καν η αύξηση των εσόδων των ταμείων του κράτους, αλλά η σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.
"Ο σκοπός γι αυτό, είναι η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που είναι εμφανές ότι λείπουν από τη σύγχρονη κοινωνία και θα είναι προς την υπηρεσία των συνανθρώπων μας", επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ έκανε μνεία και στο ότι η περιουσία της Εκκλησίας, στην πορεία του γένους, ιδιαίτερα δε, στις "αμέτρητες εθνικές περιπέτειες" στάθηκε πέρα από όλα τα άλλα και «οικονομικός αιμοδότης του Έθνους".
Επίσης, τόνισε ότι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, είναι "η ελάχιστη ανταπόδοση για τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις, ή αναίρεσης συμφωνημένων αποφάσεων". Επισήμανε ιδιαίτερα τα τεράστια έξοδα των λειτουργικών αναγκών του διοικητικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, «τα οποία, άλλωστε, αυξάνουν διαρκώς» και κατέληξε: "Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας σ΄αυτό το κεφάλαιο γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα".

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου