Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ Η "ΤΡΥΠΗΤΗ"



Η ΚΥΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ

Απολυτίκιον
Ήχος α’

Ο ναός σου, Θεοτόκε, ανεδείχθη παράδεισος,
ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα,
ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής,
ρώσιν αντλούμεν και ζωήν την αιώνιον,
πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι,
Σωτήρι Χριστώ,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, δηλ. την Παρασκευή του Πάσχα, όπως λέγεται συνήθως, εορτάζεται η μνήμη της Παναγίας μας ως Ζωοδόχου Πηγής.  Την ημέρα αυτή στο Αίγιο τελείται με κάθε επισημότητα και με πάνδημη συμμετοχή η εορτή της Παναγίας Τρυπητής. 
  


    Η εορτή της Τρυπητής ως πολιούχου Αιγίου καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαΐου 1937.  Με το Διάταγμα αυτό καθορίζονται λεπτομερώς όλα όσα αναφέρονται στη συμμετοχή των Αρχών και Εξουσιών του Στρατού, των Μαθητών κ.λ.π., και κάθε λεπτομέρεια για τη Λιτανεία.
Αλλά βεβαίως δεν είναι το Βασιλικό αυτό Διάταγμα που συνιστά την εορτή!  Ότι καθιερώνει την Παναγιά μας ως πολιούχο είναι τα πολλά και συνεχή θαύματά Της, τα οποία αδιακόπως τελούνται εδώ και τα οποία προσελκύουν στη Χάρι Της τις μυριάδες των προσκυνητών!  Από τα πέρατα της Ελλάδος ευσεβείς άνθρωποι προστρέχουν στην πόλη μας για να αποθέσουν την ελπίδα τους, εάν κάποιο πρόβλημα τους βασανίζει ή την ευγνωμοσύνη τους, εάν το αίτημά τους έγινε δεκτό, γονυπετείς μπροστά στη χαριτόβρυτη και περίπυστη Εικόνα.
Είναι εξόχως συγκινητικό να βλέπουμε κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της ευλαβείας των πιστών ανθρώπων!  Πολλοί συρόμενοι με τα γόνατά τους ανηφορίζουν είτε από τον κυπαρισσώνα είτε από την κλίμακα.  Ανεβαίνουν με πολύ κόπο  και συγχρόνως με τόση χαρά τις βαθμίδες του Ναού (150 σκαλιά), ώστε μπροστά στην Ιερά Εικόνα να εκπληρώσουν το τάμα τους!   Στο Αίγιο επίσης δεν υπάρχει άνθρωπος, που θα παραλείψη το καθήκον του προς την Παναγία μας.  Όλοι ανεξαιρέτως θα κατηφορίσουν στην παραλία, για να προσκυνήσουν την και Κυρά και Δέσποινα του κόσμου, την Αρχόντισσα του Λιμανιού του Αιγίου, και να ανάψουν το κερί τους!
Ο εορτασμός είναι τριήμερος.  Τις πρωϊνές ώρες της Παραμονής τελείται μια μικρή λιτανεία και η ιερά Εικόνα
μεταφέρεται από το θρόνο Της και τοποθετείται στο μέσον του Ναού.  Εκεί παραμένει μέχρι το βράδυ της Κυριακής του Θωμά, οπότε αποδίδεται η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.  Η αγία Εικόνα δια λιτανείας και πάλιν μεταφέρεται στη θέση της.  Τοποθετείται στο θρόνο Της.  
Το πρωΐ της Παρασκευής, μετά την επίσημη αρχιερατική θεία Λειτουργία τελείται πάνδημος Λιτανεία.  Η Ιερά Εικόνα φέρεται επισήμως στην πόλη και ο Λαός αγιάζεται. Στην κεντρική πλατεία, της Αγίας Λαύρας, τελείται δέησις και εκφωνείται ο πανηγυρικός εκκλησιαστικός λόγος.  Στην πόλη μας η Λιτανεία είναι μια προσευχή. Όλοι εδώ υποδέχονται με σιγή και ευλάβεια την ιερά Εικόνα της Θεομήτορος.  Γονατίζουν στο πέρασμα της. Ψελλίζουν λόγια προσευχής.  Κατανύγεται η καρδιά τους.  Δακρύζουν τα μάτια τους.  Μικροί και μεγάλοι τιμούν την
Παναγία μας.  Μόνον οι ασθενείς και οι ανήμποροι απουσιάζουν!  Όλοι τρέχουν να προσκυνήσουν!  Στρώνουν μύρτα στο πέρασμά Της!  Τοποθετούν στο δρόμο πολύτιμα χαλιά, υφαντά του αργαλειού, κομμάτια περίτεχνα και πολύτιμα, ώστε να διέλθη πάνω τους η Μεγάλη Κυρία του Αιγίου!  Ανάβουν θυμίαμα και κεράκια, στολίζουν τα σπίτια τους με ότι πολύτιμο έχουν!  Στο Αίγιο η Λιτανεία της Τρυπητής είναι μια μεγάλη κατάκτηση της πίστεως! Η Παναγιά μας σαγηνεύει τις ψυχές όλων, συγκινεί και εμπνέει!  Ο ένας δανείζει την ευλάβειά του στον άλλον και όλοι μαζί προσκυνάμε την Κυρά των Αγγέλων, όταν διαβαίνει ενώπιόν μας!  

Η Λιτανεία ολοκληρώνεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως του Αιγίου στην πλατεία Αγίας Λαύρας απ’ όπου θα επιστρέψει και πάλι στον Θρόνο της.

Τέλος, εξ’ ίσου κατανυκτική και μεγαλοπρεπής επίσης είναι η Απόδοσις της εορτής, που τελείται κάθε χρόνο το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά.  Χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου και με την συμμετοχήν πλειάδος Ιερέων της πόλεως και της περιοχής ψάλλονται οι «Χαιρετισμοί της Παναγίας μας ως Ζωοδόχου Πηγής».  Συμμετέχουν με την κατανυκτική ψαλμωδία τους η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.  Περί το τέλος της Ακολουθίας γίνεται μικρή Λιτανεία εντός του Ναού και η Ιερά Εικόνα, την οποίαν υποβαστάζουν Ιερείς, τοποθετείται και πάλι στο Θρόνο Της.


Η ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ !


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΣΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


Γνωρίζοντας την μεγάλη ευλάβεια και την ιδιαίτερη αγάπη που αισθάνονται οι πιστοί μπροστά στην χαριτόβρυτη Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής, η Ιερά Μητρόπολή μας προχώρησε στην δημιουργία του νέου πολυτελούς μουσικού CD υπό τον τίτλο «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΠΗΤΗ. ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΑΙΓΙΟΥ. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ». Τούς ύμνους αποδίδει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.
Μέσα από τους ιερούς αυτούς κατανυκτικούς ύμνους η ψυχή του ακροατή νοερά γονατίζει μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Μητέρας μας, σαγηνεύεται από τη μορφή της και ειρηνεύει από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και αναπτερώνεται για να βαδίσει και πάλι   προς τη Βασιλεία του Θεού.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κ Αιγιαλείας, παρουσιάζει, την τρίτη (Γ΄) έκδοση του πολυτελούς λευκώματος « Παναγία η "Τρυπητή" Πολιούχος Αιγίου ».
Πρόκειται για μια καλαίσθητη επικαιροποιημένη έκδοση, στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει λεπτομερείς πληροφορίες για το Ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας και την εύρεση της Ιεράς Εικόνος, για το Συναξάρι της Εορτής, τα Ιερά λείψανα των Αγίων που διαφυλάσσονται εντός του Ναού και για τις Ιερές Εικόνες. Επίσης στο λεύκωμα περιέχονται ο Κανονισμός και το Αρχείο του Ιερού Προσκυνήματος.

Τιμή : 5,00 € + Έξοδα Αποστολής
Παραγγελίες :
Βιβλιοπωλείο Ι. Μ. " Βιβλίο & Εικόνα " Ερμού, 23 ΑΙΓΙΟΝ
26910 29333 Fax. 26910 29341
E-mail: biblio-eikona@im-ka.gr
Υπεύθυνη Βιβλιοπωλείου: κα Άννα Τσάτσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου