Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μετά από δυο χρόνια αποκλεισμού της ιστορικής ελληνορθόδοξης μονής Παναγίας Σουμελά του Πόντου, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι φέτος τον Αύγουστο το μοναστήρι θα είναι ξανά σε θέση να δεχτεί τους επισκέπτες προσκυνητές και όπως είναι επόμενο, το δεκαπενταύγουστο θα ηχήσουν ξανά στον ιστορικό και άγιο αυτό χώρο οι ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου από το ΓΕΣ, τρεις ευέλπιδες που συμμετείχαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρότρυναν το τμήμα το οποίο συμμετείχαν στην εκφώνηση συνθημάτων, παρά το ότι είχε δοθεί σαφής οδηγία από το Σύνταγμα Ευελπίδων για τη μη εκφώνηση συνθημάτων κατά την διάρκεια της παρέλασης. Πιο συγκεκριμένα ο ένας έδωσε το σύνθημα «Ελλάδα – Ελλάδα σε αγαπώ, Ελλάδα είσαι μία, η Κύπρος είναι Ελληνική και η Μακεδονία», ενώ οι άλλοι δύο έδωσαν σύνθημα για αρίθμηση χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Και οι τρεις ευέλπιδες, οι οποίοι δεν ήταν διμοιρίτες (ανήκαν απλά στον ουλαμό παρελάσεως), τιμωρήθηκαν με την ποινή της 6ήμερης κράτησης (Ημερήσια Διαταγή Σχολής της 26 Μαρ. 2010).

Διευκρινίζεται ότι δεν τιμωρήθηκαν για το περιεχόμενο του συνθήματος, αλλά για το γεγονός ότι παρότρυναν με τον τρόπο αυτό τους υπόλοιπους ευέλπιδες σε αναφώνηση συνθήματος, παρά την οδηγία της σχολής να μην προβεί κανείς σε τέτοια ενέργεια. Η ποινή που τους επιβλήθηκε δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ η ποινή κράτησης, για όποιο λόγο κι αν επιβάλλεται σε εύελπι, εκτίεται κατά τις νυκτερινές ώρες στο πειθαρχείο».πηγη

" data-medium-file="" data-large-file="" class="aligncenter wp-image-29651" src="https://i1.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/11/fot2.jpg" alt="" width="560" height="373" srcset="https://i1.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/11/fot2.jpg?zoom=2 1.5x" scale="1.5" style="clear: both; display: block; margin: 1.5em auto; max-width: 100%; height: auto;">

Όπως δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, ο διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού της Τραπεζούντας, Αli Ayvazoğlu, οι εργασίες προστασίας του ιστορικού μνημείου από τυχόν κατολισθήσεις βράχων, εξ’ αιτίας των οποίων σύμφωνα με την επίσημη τουρκική άποψη είχε κλείσει το μοναστήρι, βαίνουν προς περάτωση και έτσι το καλοκαίρι του 2018 το μοναστήρι θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους επισκέπτες και η γύρω περιοχή θα αναζωογονηθεί από την αναμενόμενη μεγάλη τουριστική κίνηση.

Αν και οι Τούρκοι δεν φημίζονται για την μπέσα τους, ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε φέτος το καλοκαίρι να πάμε ξανά να προσκυνήσουμε στην Ελληνορθόδοξη ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Ορθοδοξία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου